Historia

Tanken om Gamla Enskede Bryggeri realiserades den 19 maj 2012 av Robin Johnander, då han registrerade varumärket. Något faktiskt bryggeri fanns inte då, endast en hembryggarutrustning bestående av en 30 l kastrull och ett antal plasthinkar samt fyra års erfarenhet av ölbryggning och ett antal egenkomponerade recept.

Hösten 2013 bokades ett bord på Gamla Enskede Gatufest där Robin stod och sålde lättölet, EPA-Enskede Pale Ale, från fat i spöregn. Trots vädret var det många som lovordade ölet och undrade var det fanns att köpa. Några planer på att sälja ölet på flaska fanns inte då, utan den väcktes så butiken StilEpok kontaktade bryggeriet och undrade om de inte kunde få sälja EPA i deras affär.

Anledningarna till att det blev lättöl är flera. Intresset för lågalkoholalternativ ökar hela tiden och det finns väldigt få bryggerier som satsar på att leverera ett hantverksbryggt lättöl. En annan aspekt är att ölet kommer ut till konsumentet utan att gå via systembolaget eller andra instanser, lokalanknytningen blir då ännu starkare när man faktiskt kan handla direkt från bryggeriet.

Ett flertal småsatser av EPA såldes hos StilEpok och varje gång tog ölet slut inom några timmar. Köket och 30 literskastrullen räckte inte till för att mätta efterfrågan (även om Robin lyckades koka 50 liter öl i den kastrullen).  Restaurangerna Långbro Värdshus och Tradition var snabba att ta in EPA.

Samma sak gällde bryggeriets andra lättöl, JUL 2012, som såldes exklusivt på Gamla Enskede Julmaknad. På en och en halv timme sålde 450 flaskor slut.

Med detta i bagaget bestämde Robin sig för att ta bryggeriet ett steg till och registrera verksamheten som företag i stället för hobby. Vid årsskiftet 2012-2013 började bygget av det nya bryggeriet. Verksamheten flyttades ut från köket till garaget på tomten till Robins villa i Gamla Enskede. Byggnationen tog längre tid än beräknat och under resans gång ändrades planerna ett fler tal gånger, både i val av utrustning och storlek på produktionen,  Bryggverket är egenhändigt byggt och kan brygga 450 liter åt gången. I slutet av sommaren 2013 stod bryggeriet klart.

Under hösten 2013 gick bryggverket varm och öl leverarades till ett antal restauranger i Stockholmsområdet. Bryggverket justerades och vid årsskiftet kunde Gamla Enskede Bryggeri producera 1000 liter i månaden. Fortfarande var bryggeriet inhyst i garaget.

I februari 2014 lanserades Stora Gungans Porter, en lättporter med kraftigt rostadesmaker och markant beska.

Till sommaren 2014 lanserades sommarölet Fågelkärrs Bitter, ett mer humlearomatiskt öl med en kraftigare beska. Ölet blev så populärt att det hamnade i standardutbudet.
I samband med sommaren började Robin jobba heltid med bryggeriet.

Julen 2014 bryggdes ett special öl till NK saluhall. Försäljningen vid jul slog alla tidigare rekord.

I februari 2015 blev bryggeriet eko-certifierat och till mars ändrades Fågelkärrs Bitter till Fågelkärrs EKO.

På Söderbärke mikroölfestival hösten 2015 var det premiär för bryggeriets första starköl, Dubbel EPA, en ”dubbel lättöl”. Vid årskiftet 2015-2016 började Dubbel EPA leta sig ut på restauranger i Stockholmsområdet.

Under januari 2016 släpptes 2 specialöl som real ale: Stora Gungans Porter (starköl) och Margaretaparken Mild.