Fake and kidneybean pie

image

Det börjar dra sig mot höst och det är dags att äta upp sig inför vintern. Då passar det bra med en mustig paj inspirerad av matkulturen på de brittiska öarna.

Pajskal
5 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl vatten
Riv smöret på ett rivjärn och blanda med mjölet tills allt smöret är fördelat i mjölet, alt kör i matberedare. Tillsätt vattnet lite i taget till det blir en sammanhållande deg. Låt den vila i kylen minst en timme.

Fyllningen
1 gul lök, hackad
1 tärnad morot
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl röda linser
1 burk (230 g) kidneybönor
200 g färska champinjoner, grovt hackade, alt en burk hela champinjoner
1 flaska Enskede Pale Ale eller liknande Ale
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 buljongtärning
Ett stänk cayennepeppar
Några stänk soya
Några ordentliga stänk worchestershiresås
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
Salt och peppar efter smak
1 ägg

Fräs lök, vitlök och morot i olja, några minuter. Tillsätt svamp, bönor och linser och häll över ölet. Låt det koka upp och tillsätt kryddor och buljong. Låt det koka i 20 min, häll på lite vatten om det ser tort ut. Häll på grädde och tomatpuré och smaka av med salt och peppar. Låt allt koka ihop ca 10 min.
Under tiden kavlar man ut 2/3 av paj degen till en stor rundel och klär en springform med den. Den sista 1/3 kavlar man ett lock av.
Häll fyllningen i den pajklädda formen, lägg på locket och knip ihop kanterna. Gör ett litet hål i locket och pensla sedan allt med ett vispat ägg.
Ställ pajen i långt ner i en 200 gradig ugn i 30 min.
Servera med gröna ärtor och HP sås.

Kommentarer inaktiverade.