Påsksill

IMG_2891

Inlagd sill är fruktansvärt gott och enkelt att göra själv. Variationerna på kryddningen är oändliga. Till årets påsksill är det färger som gäller. Gult, grönt och orange passar högtiden. Paprikan ger en pikant smak och citronen gör sillen fräsch och ”vårig”. Till den här inläggningen används salt sill ”på hink” som har vattnats ur i 12 timmar. Självklart kan man använda vanlig inläggningssill, men konsistensen brukar bli bättre med salt sill.

Till sillen passar det utmärkt med en EPA och en kryddad snaps för den som gillar det.

Lagen
2 msk ättiksprit 24%
1.5 dl vatten
2 dl strösocker
1 tsk kryddpepparkorn, lätt stötta
1 tsk brunt senapsfrö
10 st kryddnejlikor
1 lagerblad

Koka alla ingredienserna i en kastrull tills allt socker löst sig. Kyl sedan lagen.

I burken
5 urvattnade sillfiléer skurna i munsbitar
3 skivade knipplökar med blast
1 skivad morot
1 strimlad gul paprika
1 skivad citron

Varva alla ingredienserna i en glasburk och häll över den svala lagen.
Låt sillen stå i kylen 3 dygn innan servering.

Kommentarer inaktiverade.